Spring til indhold

Angst i mange former

  • 3 min read

Har du nogen sinde tænkt over, at vi alle sammen kan blive angste? Vi vil ikke være bange. Men det sker. Også for ham der den stærke, der aldrig mister selvkontrollen eller overblikket. Har du tænkt over, at angst er en mekanisme i vores psyke, som i virkeligheden beskytter os? Og har du tænkt over, hvorfor du sommetider bliver angst? Mange mennesker spørger aldrig sig selv om hvad angst er. Men hvis du vil finde ud af det, så gør det eneste, du kan gøre lige nu: Sæt dig ned i en god stol. Læn dig tilbage. Spørg dig selv: ”hvad er angst?” Du skal nok finde svaret.

Tvivl i systemet

Angst har noget at gøre med, at der lige pludseligt bliver pumpet en tvivl ind i det system, som du ellers hidtil har opfattet som trygt og sikkert. Du opfatter derfor en almindelig situation som farlig for dig. Du bliver angst og vil væk fra den situation.
Der kan være tale om forskellige former angst, der kommer i spil. Det kan være, at du bare er angst når du ser en edderkop. Det er sådan set ikke angst. Det er en fobi. Men det kan være, at du pludseligt mærker, at sveden pibler frem på ryggen og at dine ben begynder at ryste, når du skal gå over en åben plads. Du er angst. Du bryder dig ikke om at gå der i et offentligt rum, hvor alle kan se og nå dig. Det kan også være, at du simpelthen får åndenød lige inden du skal starte din præsentation.

Præstationsangsten

Det kaldes for præstationsangst – se her og har noget at gøre med, at du frygter, at du ikke gør dit arbejde godt nok. Det gør du dog. Alligevel, så har du hjertebanken, svedige hænder og rystende stemme. Det er faktisk slet ikke usædvanligt, at vi bliver angste. Vi kan blive meget angste – og vi kan blive mindre angste. Angst kommer i forskellige grader.

Uanset hvor angst du er, så kan det være nødvendigt, at du søger efter professionel hjælp, så du kan komme din angst til livs. Det er nemlig ikke en tilstand, som du skal leve med resten af dit liv. Der findes forskellige måder at behandle angst på.

Effektiv behandling for angst

Men effektiv angst behandling – se video her for mig er måske en helt forkert måde at tackle din angst på. Derfor skal du søge lidt efter den angst behandling, der vil passe bedst til dig. I nogle tilfælde vil det være psykoterapi, der hjælper dig bedst. I andre tilfælde vil det være en kombination af terapi og medicin, der skal til, for at angsten kan komme under kontrol – og for at den kan forstås, så der kan arbejdes med at få den ned på et niveau, hvor den ikke overtager livet. I alle tilfælde vil det aldrig være en skam at søge efter hjælp til behandling af angsten, du føler. Det skal du altså huske på. Det kan godt være, at din behandler ikke skal bruge så lang tid på dit tilfælde. Men han vil gøre alt, hvad han kan for, at du ikke skal blive angst igen.