Spring til indhold

Båndpudser versus slibemaskine?

  • 3 min read

Vi bliver bedre og bedre til selv at udføre reparationer i vores hjem. Mange kan godt lide at gå derhjemme og pusle med et projekt. Det kan fx være at få lagt nye fliser på terrassen eller at få malet dørene eller at restaurere et gammelt bord. Der er mange projekter i hjemmet, som vi rent faktisk gerne må udføre uden, at vi absolut skal have fat i en autoriseret elinstallatør. Måske har du et beskedent projekt, der bare handler om at fikse et gammelt, udtrækkeligt bord op. Det er slidt, men du kan se, at hvis du kan få det slebet ned og derefter få det lakeret på ny, så vil det fremstå flot.

Der skal slibes

Du finder derfor sandpapir og en klods frem. Du tænker, at det ikke kan være så svært at få slebet bordets overflader ned. Men efter et par timer kan du godt se, at projektet ikke skrider frem så hurtigt, som du havde regnet med. Du sætter det derfor til side. Der skal jo også være tid til at få andre ting gjort her i weekenden. Og projektet bliver stående, som det er i flere weekender. Det er ligesom om, at du ikke rigtig har lyst til at få bordet gjort flot igen. Der er jo også nogle ekstra bordplader, som også skal shines op.

Efter noget tid tager du dig så sammen igen. I har faktisk brug for bordet. Der skal være stor fest hos jer. Der kommer mange familiemedlemmer til middag, så bordet skal faktisk være klar til den begivenhed. Du har bare ikke så meget selvtillid til dine evner omkring nedslibning af lakresterne på bordet.

Forskellen på båndpudser og slibemaskine?

Bare rolig. Der er råd for det. Du kan nemlig anvende en båndpudser til at gøre det meste af det hårde arbejde for dig. Men er en slibemaskine og en båndpudser det samme? Nej – ikke helt:  En båndpudser er en elektrisk slibemaskine, som du kan sætte et bredt stykke sandpapir på. Med den kan du derfor hurtigt få slebet lakrester væk fra bordets overflader, og dermed sparer du tid. Du skal måske bruge lidt knofedt på de steder, hvor båndsliberen ikke kan nå ind. (Fx i hjørnet mellem bordets ben og plade.) Du skal dog huske, at du skal bruge forskellige typer sandpapir, så du får en fin, glat overflade frem – både på bordets plade, de ekstra plader og på benenes overflader. Det gør du ved at slibe bordet flere gange. Du skal gradvist at skifte sandpapiret på båndpudseren.

Start med det grove

Du skal starte med det groveste sandpapir og slutte med det fineste. Du vil hurtigt kunne mærke, at du får en fin, silkeblød overflade frem. Og den er nem at lakere, når du har slebet grundigt. Det er ikke svært. Faktisk kan det gøres på få timer. Og har du energien, så lakerer du også bordet den samme dag. Eller du venter til dagen eller weekenden efter. Måske skal bordet have lak mere end én gang. Det kan du se, når lakken er tør. Men under alle omstændigheder, så sparer en båndpudser dig for mange timers trættende slibearbejde, fordi du ikke skal stå der med et stykke sandpapir, og eventuelt en klods, som vikles ind i sandpapiret.