Spring til indhold

Billigste måde at rejse på?

  • 3 min read

Onsdag eftermiddag. Du sidder foran din skærm og er ved at lægge sidste hånd på opgaven. Den bliver afleveret i næste uge, men inden da så skal du lige have læst korrektur og rettet i sproget. Du sætter en ære i at skrive på godt dansk. Og du sætter en endnu større ære i at skrive korrekt. Stavning, kommaer, semikolon mv. Men det er så kedeligt. Du kan opgaven udenad. Ord for ord. Alligevel insisterer du. Det er fint. Men tag en pause, og så gør det, du i virkeligheden gerne vil bruge en del af din eftermiddag på:

Ud at rejse!

Finde billige flybilletter online til et lækkert – måske ukendt sted ude i verden her i julen. Jo, du er ret erfaren, når det handler om at rejse alene. Du er ikke bange for det. Faktisk, så er du glad for den frihed, som en rejse alene giver dig. Der er ikke noget med at overholde aftaler og tidspunkter. Ikke noget med at føle sig forpligtiget til at skulle holde andre med selskab ved en dødssyg morgenbuffet. Heller ikke noget med at kigge på de lokale transportmidlers tidsplaner. Nej, du kan gøre som du vil: Tage morgenmaden med dig. (Brød og et stykke ost og en frugt bliver ofte lempet ned i en pose i din taske.) Du kan beslutte, om du vil løbe efter bussen eller om du vil vente på den næste. Ventetid er ikke spildt tid i din optik. Den bliver brugt til at iagttage og observere. Så jo, du har intet imod at bruge tid på at finde de billigste flybilletter du kan finde.

De billige afbudsrejser var gode

Du må dog indrømme, at nogle af de billige rejser, som du har været på, ikke var organiseret af dig selv. Nej, det var afbudsrejser, som var kraftigt nedsat i prisen. Hvorfor? Fordi rejsebureauet bare skulle have solgt rejsen, så afgifterne til lufthavnen, som deres fly anvender kunne blive betalt. Ja, her fik du en afsløring: Rejsebureauerne sælger ofte deres afbudsrejser meget billigt, så de kan få råd til at betale for at bruge lufthavnenes faciliteter.

Flybilletterne er derfor ikke det, du i virkeligheden betaler i dyre domme for, når du køber en charterrejse. Nej, det er skat og afgift til lufthavnen. Det er også derfor, at du kan se voldsomme prisforskelle for den samme rejse. Det kommer nemlig an på, hvilke lufthavne du skal igennem. Måske vidste du det godt. Måske ikke. Nu ved du det i hvert fald. Og jo, nogle lufthavne tager ågerpriser. De mener, at de kan tillade sig det, fordi de har efterspørgsel – vejret her lokker jo!

Lufthavne tager sig betalt

Der er jo et begrænset antal P-pladser til fly. Der er begrænsede områder til flyselskabernes personale – lige fra piloternes hvilestuer til damernes kontorer, hvor de sørger for at registrere din kuffert, som ikke kom med til destinationen! Så når du køber en af de charterrejser, du har kigget på, så tro ikke, at de altid bare har lavet smarte aftaler med hotelejerne. De køber måske flybilletterne til en meget favorabel pris. Men de må så indregne afgifter og skatter til lufthavne, lokale myndigheder på destinationen – og naturligvis deres egen forsikring.