Spring til indhold

Har du knækket en tand?

  • 4 min read

Skulle du være så uheldig at knække, flække eller revne en tand, kan en tandlæge hjælpe med en opfyldning eller en ny krone. Kontakt tandlægen hurtigst muligt, så de kan mindske skaden og dine smerter bedst muligt med en tandbehandling.

En knækket tand kan være med til at forvolde mange smerter og problemer i munden og kæben, hvorfor det kan være en smertefuld affære. Dog kan der være tilfælde, hvor du ikke nødvendigvis bemærker, at du har en beskadiget tand. Det afhænger nemlig af, hvordan den er knækket, revnet eller flækket.

En skade kan være meget forskellig, men uanset om du har en flækket kindtand, knækket fortand, revnet tand eller et hul i tand, så kan vi varetage alle former for skader. Hver form for knækket tand har en behandlingsform, hvor nogle er mere omfattende end andre. Har du for eksempel slået en flig af tanden, er det nogle gange nok med at slibe tanden let, og andre gange får du en lille plastfyldning.

Knækker tanden derimod lodret ned omkring nerven, vil du sjældent være i tvivl om, at du har fået dig en knækket tand. Dette kaldes en kompliceret tandfraktur, da tanden kan knække så dybt ned, at nervevævet bliver blottet. Her vil vi foretage en rodbehandling for at fjerne nerven og lave en krone, så vi kan samle din tand igen.

Tanden kan også knække således at det ikke kan ses, hvis du eksempelvis slår en lille flig af tanden. Sådanne skader vil ikke altid føre til smerter, hvorfor det er vigtigt, at du får regelmæssige tider hos en tandlæge, så skaderne bliver opdaget i tide.

Få tandbehandling hos en af de 3.000 tandlæger i oversigten på NOVAINDEX. De mange tandklinikker kan hjælpe med alverdens typer tandbehandlinger som tandrensning og huller i tænderne. Du finder tandlægerne inddelt i byer som f.eks.

Årsager til en knækket tand

Tænder er hårde og slidstærke, og de skal gerne holde hele vores liv. Det sker dog, at vi kommer til at tygge på noget, der kan forudsætte en knækket tand eller andet form for hul i tanden. Eksempelvis under en middag, der indeholder vildt kød, kan du risikere at tygge på hagl. En knækket eller flækket tand er et helt normalt problem, hvorfor vi har stor erfaring med at forbedre skaderne igen.

Ældre og store sølvfyldninger kan også skabe en revnet tand, derfor bruger man også oftest plast eller kroner for at reparere tænderne i dag. Et hul i tanden kan også nedsætte integriteten af tanden, og den bliver dermed mindre modstandsdygtig overfor slag og skader. En god regel er, at hvis man pludselig oplever store smerter i en tand, er tanden højst sandsynligt  knækket.

Flækket tand: Hvad gør man?

Har du mistanke om, at du har en tand, der ikke har det optimalt, skal du først og fremmest kontakte en tandlæge. Vi står altid klar til at hjælpe dig, så vi kan frigøre dig fra smerter samt forbedre tanden hurtigst muligt.

Vi kan varetage et stort omfang af opgaver, hvorfor du altid kan kontakte os. Uanset om du har en flækket kindtand, knækket fortand, revnet tand eller et hul i tanden, vil du stå klar til at hjælpe dig.

Vi kan desuden hjælpe dig med akutte problemer, idet vi vil gøre alt for, at du kan få en tid samme dag, som skaden sker. Derudover kan vi ligeledes hjælpe dig om lørdagen, så vi mindsker tiden, du skal være i smerter.

Har du fået en flækket tand på grund af en ulykke, vil du kunne søge om forsikring. Vi hjælper dig gerne med at udfylde papirer med den korrekte information, så du kan få den rigtige forsikring for dig (se her).