Spring til indhold

Hvad er en hælspore?

  • 3 min read

Ved du egentlig, hvad en hælspore er? Du har helt sikkert hørt om det. Du har hørt, at det er meget smertefuldt, og at den, som har en hælspore, måske skal gå med særlige indlæg i sine sko. En hælspore bliver ofte forvekslet med smerter i den allernederste del af akillessenen. Simpelthen fordi vi kommer til at tænke på en spore, når vi hører ordet ’hælspore’. Du ved sådan en spore, som en hane har. Eller en rytter har spændt på sine ridestøvler. Den der lille dims, der stritter ud fra hælen.
Det er ikke en hælspore – læs her hvad det er. En hælspore sidder faktisk på fodens underside. Det er en lille dannelse af kalk, som har udviklet sig, fordi man har overbelastet den sene, der sidder under foden – og som ligesom holder sammen på foden. På langs, hvis du forstår, hvad jeg mener.

Hvorfor sker det?

Og hvordan overbelaster man så den sene? Det sker oftest, ved at vi går eller løber på meget hårde flader. Så hvis du fx løber på stierne ude i naturen, men ikke har et par gode løbesko med god affjedring, så kan du opleve smerter under foden. Det kan være en begyndende hælspore. Du har irriteret den store sene, der sidder under foden, som i virkeligheden fungerer som en slags beskyttende støddæmper, når du går eller løber. Og hvis du bliver ved med at irritere den, så begynder der altså at danne sig, en kalkansamling der, hvor senen møder hælens knogle. Og så bliver det smertefuldt. Rigtigt smertefuldt. Så hvis du mærker smerter under foden, så bør du faktisk søge hjælp med det samme. Et røgten, billede kan afsløre, hvad der sker i foden. Og er skaden sket, så skal du være forberedt på, at det tager meget lang tid at komme af med en hælspore. Det kan lade sig gøre. Men du skal være tålmodig.

Forskellige grader

Naturligvis kommer det helt an på, hvor alvorlig hælsporen er. Men mange fysioterapeuter og læger fortæller mig, at det faktisk kan tage helt op til 2 år at komme af med en hælspore. Det er lang tid. Især hvis du er glad for at gå eller løbe. Det vigtige er dog, at hvis du har hælspore, at du så følger den behandling, som du får anvist. Det kan starte med, at du skal holde foden helt i ro. Det kan også være, at du skal have særlige indlæg i skoene, så de ligesom kan vikariere for den syge sene i foden.

Trænes væk?

Men der er også eksempler på, at en hælspore kan trænes væk. Forstået på den måde, at du faktisk gerne må gå. Men ikke overdrive. Det kommer an på, hvor langt senen er i sin proces med at udvikle kalk, på det ømme sted. Mange fysioterapeuter kan give en patient med hælspore nogle særlige øvelser, de skal udføre, så skaden udbedres. Og ja, massage kan i nogle tilfælde også anvendes med succes. Vigtigst er det dog, at du hører efter og følger anvisningerne, som din behandler vil give dig. Og du skal ruste dig med en god portion tålmodighed.