Spring til indhold

Hvad er velfærdsteknologi?

  • 3 min read

Når vi hører eller læser ordene ’velfærdsteknologi’ eller ’hjælpemidler til hjemmet’, så er, tænker vi oftest på ældre mennesker, der har brug for hjælp til at overkomme problemer med deres bevægelighed, eller deres begyndende tab af hukommelsen. Vi kommer til at tænke på spadserestokke, høreapparater og rollatorer. Men, velfærdsteknologi – se eksempler her er meget mere. Ved du fx, at begrebet også dækker over robotkatte eller inmuRelax interaktive puder?

Robotter til demente

Robotkatte bliver også kaldet for demenskatte, hvilket ikke er et særligt, kønt ord. Demens er en sygdom, men ordet ’demens’ anvendes ofte i nedtalende sammenhænge. En robotkat – https://dk.gloriamundicare.com/robotkat-demenskat-joy-for-all.html – benyttes ikke kun af ældre mennesker, der lider af demens. Den kan også bruges af unge mennesker og børn, som er urolige. En inmuRelax interaktiv musikpude bliver fx også brugt i tandlægeklinikker, så den kan hjælpe til, at patienter, der er bange for tandlægebehandling, kan blive beroliget. Så ja, velfærdsteknologi er et stort begreb. Det hentyder ikke kun til ældre med helbredsproblemer, som kommer med alderen.

Hjælp til mennesker

Og ja, i mange tilfælde så kan velfærdsteknologien faktisk gøre meget mere for os, som ikke umiddelbart har brug for hjælp til at kunne fungere som selvstændige mennesker. Fordi den netop hjælper det kære menneske, som har brug for hjælpen. Det er jo ikke en hemmelighed, at når der er et kært menneske i familien eller omgangskredsen, som har brug for særlige hjælpemidler, så medfører det ekstra belastning på familien eller vennerne. Det kan være i form af, at vores rutine i hverdagen skal ændres, hvilket kan være rigtig svært. Det kan være i form af, at vi får dårlig samvittighed overfor det menneske. Det kan være i form af, at vi oplever magtesløshed og opgiver.

Heldigvis er der mange forskellige produkter inden for velfærdsteknologi, som faktisk hverken er særligt dyre, grimme eller kræver store forandringer i fx boligen. Fx så er en kælekat eller en kugledyne – fås til både børn og voksne –  slet ikke store og svære at håndtere. En spadserestok kan placeres i en paraplyholder eller stilles bekvemt ved siden af sengen eller stolen, uden at den vækker opsigt. Og ja, høreapparater er jo næsten usynlige i dag.

Måske har du et familiemedlem, som har brug for hjælpemidler, så han eller hun kan fungere. Hjælp det menneske til at finde det – eller de – produkter, som han eller hun har brug for. Prøv jer frem. Der findes noget, der kaldes for demenspakker. En demenspakke indeholder en række produkter, som fx en ældre person med demens kan have eller få brug for.

Pakken kan købes billigere, end hvad man skal betale, hvis man køber produkterne et for et. Og viser det sig, at ikke alle produkterne i demenspakken skal bruges af den person, du har købt den til, så kan de produkter givetvis benyttes af andre i familien. Måske ikke som et direkte hjælpemiddel. Men i hvert fald til at give dem fornøjelse og velbehag, hvilket jo ikke er dårligt. Det kan jo godt tænkes, at en inmuRelax interaktiv musikpude får dig til at slappe så godt, af at din nattesøvn bliver meget bedre, og du vågner op med mod og energi dagen efter en god nats søvn.