Spring til indhold

Københavnsk metakognitiv terapi

  • 3 min read

Du kan bestemt godt huske den der hjertebanken du fik, da du lige akkurat nåede over gaden, inden bilen kom farende imod dig. Helt ude af kontrol. En totalt ansvarsløs bilist. Din krop registrerede, at du var i fare, før dit intellekt fattede det. (Og du er bestemt et klogt menneske!) Du har oplevet et momentant angstanfald. Hjertet bankede. Du kunne mærke, at du svedte helt vildt i nogle sekunder. Og ja, din angst fik dig til at løbe de sidste skridt over gaden, så du kunne undgå at blive kørt ned. Heldigvis. Du blev angst. Og angsten reddede dit liv. Det er jo lige præcist det, som angst skal gøre: Angsten skal advare dig, så du når at reagere korrekt, når du befinder dig i en farlig situation.

Negative konsekvenser af angsten

Din oplevelse har dog haft nogle negative konsekvenser for dig: Du er faktisk bange for at gå ud for at handle. Der er meget trafik her inde i storbyen. Og det her med at gå over gaden er noget, du bestemt ikke føler dig tryg ved. Det er faktisk kommet til et punkt, hvor du bliver nødt til at gå meget længere for at kunne komme sikkert over gaden – inden du kan nå hen til supermarkedet. Det er irriterende og trættende – især på hjemvejen, hvor du også skal bære dine indkøb. Du er ved at udvikle en alvorlig angstlidelse. Og det skal du gøre noget ved. Hurtigst muligt. Det kan ikke være meningen, at du skal gå og være bange for at komme over på den anden side af gaden.

I København fås metakognitiv terapi

Måske skulle du gå i terapi og få nogle samtaler, så du kan lære at håndtere de negative tanker, du får, når du overvejer at krydse gaden? Men hvilken terapi? Det er ikke helt ligegyldigt. Et godt forslag vil være at gå i metakognitiv terapi i København. Der er faktisk en terapeut, der har speciale i metakognitiv terapi, som har sin praksis ikke så langt fra, hvor du bor. Så måske skulle du prøve at kontakte hende? Ok, forståeligt nok. Du vil gerne vide lidt mere om, hvad metakognitiv terapi er, inden du kontakter klinikken.

Hvad er metakognitiv terapi da?

Nu er jeg ikke specialist, men jeg kan fortælle dig, at metakognitiv terapi er en form for terapi, der ruster dig imod det, som du er bange for. Og måden, det sker på, er ved, at du får nogle ganske simple – og håndterbare – øvelser, som du kan bruge til at ruste din psyke imod det, der fremkalder angst hos dig. Du får med andre ord en værktøjskasse, som du kan bruge, alt efter behovet. Essensen i metakognitiv terapi er nemlig troen på, at vores psyke selv kan håndtere angsten.

Det, som værktøjskassen gør, er derfor ikke andet end, at den hjælper din psyke på vej. Det er lidt som hjælp til selvhjælp. Det er vigtigt, at du er opmærksom her: Du skal aktivt gøre noget for komme af med angsten, hvilket vil sige, at du skal lære de øvelser til metakognitiv terapi på en sikker måde. Og det er det, terapeuten vil hjælpe dig med.