Spring til indhold

Når forholdet knirker

  • 3 min read

I har længe gået og knurret lidt af hinanden. Det er den der rutine, der bare sætter ind: Hverdagslivet har fat i jer. Aktiviteter og forpligtigelser har førsteprioritet. I har sat jer selv ned på anden eller tredje række – desværre. Det betyder, at I er ved at ’miste’ hinanden – og det er der ikke nogen af jer, der i virkeligheden vil. Men sådan er det bare: Livet fortsætter, imens den tætte og inderlige følelse, som I havde sammen engang, forsvinder. Eller gør den? Der er mange par, der siger ja, den der forelskelse – eller den inderlige følelse af kærlighed – forsvinder.

Manglende sexlyst

Er de sikre på det? Mange af jeres venner har jo faktisk været igennem det, som I er inde i lige nu: I kan ikke finde ind til hinanden. Jeres rutine har taget overhånd – derfor småskændes I, og ja, indrøm det bare: ”Sexlysten mangler” er bestemt ikke fremmedord i jeres samtaler. En del af vennerne siger, at I kan komme igennem denne periode uden de store skader på forholdet. Men det kræver, at I går i parterapi – og tager terapien alvorligt. I hvert fald, hvis den skal virke. Der er jo en del par, der går i parterapi, men som ikke formår at forstå, at der er tale om terapi – ikke om et kursus i, hvordan du får – måske ophidsende – porno med ind i sexlivet.

Hvad handler terapi om

Terapi? Jamen hvad er det så? Helt bogstaveligt talt: Terapi er et græsk ord, som frit oversat betyder, at ’noget heles’. Og her finder du kilden til, hvad der menes, når vi siger: I skal tage parterapien alvorligt. Fordi: der er noget, der ikke er, som det skal være i jeres forhold. Det skal heles. Der er måske et dybt sår, som har svært ved at heles.

Kan I tage parterapien alvorligt, så vil I opleve, at I får det bedre i jeres forhold. I finder måske ikke ud af at gå helt i samme takt lige med det samme – men det kommer hurtigt. Hurtigere end I forestiller jer. Og når I har oplevet det, så har I lært meget om hinanden. Især om hvad I skal være opmærksomme på overfor hinanden – så I ikke sårer, men styrker hinanden. I vil sikkert have lært om kærlighedens sprog, og om hvordan I kan bruge den viden i jeres hverdag. I vil givetvis også have oplevet, at den manglende sexlyst er godt på vej ud af jeres seng.

Den særlige parterapi uddannelse

Dit spørgsmål brænder – her er svaret: Det er aldrig for sent at begynde i parterapi. Det kræver blot, at I kontakter en terapeut, der er certificeret og som har erfaring med parterapi. Disse terapeuter er også bedst kvalificeret, fordi de løbende videreuddanner sig. Måske har de ovenikøbet specialiseret sig via en særlig parterapi uddannelse, der har givet dem de indsigter, de skal bruge for at kunne hjælpe jer videre fra den kedelige hverdagstrummerum til et meget mere spændende kærlighedsliv. Det er jo meningen, at jeres kærlighedsliv skal give jer mulighed for at udforske og nyde hinanden – fysisk, seksuelt, intellektuelt. Et kærlighedsliv, hvor I går hånd i hånd med rutinen, overraskelserne og glæden.