Spring til indhold

Naturskolen

  • 3 min read

For et års tid siden flyttede vi til byen her. Vi er glade for at bo her, og er efterhånden faldet godt til. Det har været lidt svært for vores ældste, som nu har afsluttet 1. klasse. Men det går bedre med hende nu, end for bare 3 måneder siden. Det har noget at gøre med, at hun er meget genert. Det har været svært for hende at finde veninder.

Åben for mere

Da hun for 3 måneder siden startede til ridning, blev der ligesom åbnet en kilde i hende. Hun har fundet en rigtig god veninde på rideskolen. Hun bor kun 300 m. fra hvor vi bor, og jeg kører ofte dem begge til ridning sammen. Det er, som om at ridningen har hjulpet min datter til at være mere åben. Forleden spurgte hun os, om hun måtte invitere to af sine klassekammerater hjem til sig på fredag. Det fik hun selvfølgelig lov til, og jeg lovede at hygge om dem alle 3.

Vores lille søn på 4 har slet ikke haft de samme vanskeligheder. Han har altid været en modig og kæk dreng. Sommetider noget af en krabat at styre. Han havde ikke noget problem med at skifte børnehave. Det gik så fint. Der var kun en enkelt episode, hvor han følte sig lidt alene. Heldigvis har de nogle gode pædagoger i den børnehave. De er rigtig gode til at se, hvis et barn har det skidt, eller føler sig ensom. Ja, faktisk så gode, at de ofte når at få fat i barnet inden det selv føler sig tilsidesat, overset eller alene.

Børnehave i skoven

Det er en skovbørnehave, som han går i. Der er masser af aktiviteter for ungerne udenfor. Det kan vi godt lide. Vi har den opfattelse, at når børn får lov til at være udenfor længe, så får de et rigere liv. I børnehaven, hvor vores 4-årige går, er ungerne ude og lege det meste af tiden. Og der er ingen problemer fra vores side med sorte negle og måske lidt knubs. Det kan ikke undgås, at børn falder fra en træstamme, de balancerer på. Det kan ikke undgås, at de falder og slår albuen eller knæet, når de leger udenfor. Terrænet er jo ikke jævnt. Og det mener vi – og pædagogerne – er sundt. Det hjælper børnenes motorik.

Selv tror jeg, at en naturbørnehave er en gave til barnet. Det får muligheden for at opleve – fysisk på sin krop – vejrets og årstidernes skift. Naturligvis vil jeg helst ikke se, at mit barn bliver efterladt ude i børnehavens have i silende regn og blæst. Men jeg stoler på, at pædagogerne godt kan se, når et barn får kolde hænder, og at de vil sørge for, at barnet ikke fryser.

Vores søn nyder at være i børnehaven. Når jeg henter ham, kan det faktisk tage ret lang tid, inden jeg kan få ham revet løs fra den leg, han har i gang. Han har allerede fået mange legekammerater. Nogle af dem bor her i kvarteret. I morgen skal vi til fødselsdagsfest hos én af dem.