Spring til indhold

Skolen og ADHD

  • 3 min read

Hvad er ADHD egentlig? Min mand og jeg er ved at prøve at sætte os ind i, hvad det er. Vores barn på 9 år har lige fået en diagnose, som siger, at han lider af ADHD. Vi har ikke nogen særlig baggrund for at vide, hvad ADHD er. Vi er en ganske almindelig lille familie, som bor inde i storbyen. Min mand rejser hver dag ud til den produktionsenhed, hvor han er lagerformand. Selv arbejder jeg på en chokoladefabrik. Vi er ikke højtuddannede. Men vi er ansvarlige mennesker og vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at vores dreng får et godt liv. Lægerne, som vi har besøgt, har fortalt os, at ADHD ikke kan kureres. Det er heller ikke en livstruende sygdom. Det er dog en situation som vi – og især vores dreng – skal lære at leve med. Vi skal kunne håndtere den.

Min mand har researchet lidt

Min mand har googlet sig frem til, at ADHD er en forkortelse for opmærksomheds- og hyperaktivitetsforstyrrelse. Et andet sted har han set en video, som beskriver, at antallet af børn, der får diagnosen ADHD, vokser jo tættere de bor på storbyer! Et tredje sted har han læst, at ADHD kan blive fremprovokeret af en skade, eller mens barnet var et foster hos den gravide kvinde. Teorierne er mange og indviklede. Jeg har sådan set opgivet at finde ud af, hvad det egentlig er. Men jeg har ikke opgivet at lære at leve med det. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at mit barn har det godt. Vores egen læge fortalte os, at vi burde i første omgang give skolen besked om diagnosen. De vil kunne tage hensyn til ham i undervisningen, hvis de ved, at han simpelthen ikke kan koncentrere sig i en hel undervisningstime. De vil også kunne forstå det, hvis han er meget urolig.

En særlig ADHD stol i skolen

Han nævnte også, at der findes hjælpemidler, der nemt kan bruges i hverdagen, så symptomerne ligesom holdes i skak. Fx sådan noget som en ADHD stol, der mest af alt ligner en skammel. Den kan bare vippe og derved aktiveres noget af hjernen, når barnet sidder på den, så forstyrrelserne i den bliver holdt i skak. Den vil muligvis være en god hjælp under lektielæsningen.

Da jeg hørte det, spurgte jeg da også klasselæreren, om han kendte til den slags stole. Det gjorde han. Han fortalte, at de faktisk har ADHD stole, og naturligvis vil vores søn få sådan en at sidde på, når han er i skole. De har haft fine erfaringer med den slags stole – de har også særlige ergonomiske kontorstole til dem, der har det behov. Han anbefalede, at vi køber en til derhjemme.

Et skridt i den rigtige retning

Se, det er jo et skridt i den rigtige retning. Min søn er jo ikke dum. Han er måske lidt anderledes. Men hvis vi kan hjælpe ham med så enkle og få hjælpemidler, så har vi da intet at tabe. Så nu er mit projekt lige at spare lidt penge sammen, så vi kan få købt en ADHD stol til ham. Hans klasselærer har givet os adressen på en forretning, hvor man kan købe den slags særlige stole. Det er bare noget med at få den bestilt og betalt.