Spring til indhold

Verdensmester?

  • 3 min read

Det kan godt være, at du synes at du er verdensmester – inden for dit felt. Du har studeret det. Måske læst på universitetet. Du er helt sikkert godt uddannet. Men alligevel, så går det ikke helt, som du forventede i dit første job. Måske forventer du at se resultaterne af din indsats for hurtigt? Måske forstår du ikke, at ting sommetider tager længere tid, end du tror? Måske spiller du ikke helt efter dit teams regler? Simpelthen fordi, du ikke har lært dem godt nok endnu? Det er jo ikke så længe, du har været ansat. Det er helt almindeligt. Tro ikke, at du ikke er god nok. Du er en verdensmester. Der er bare nogle ting, du skal lære – nu, hvor du endelig er sluppet væk fra uddannelsessystemet og er kommet ud på arbejdsmarkedet.

Samarbejde er alt

En af de ting, du først skal lære er, at der skal eksistere et godt team samarbejde på din arbejdsplads. Det kan faktisk være ret svært. Det er ikke alle teamets medlemmer, der har tid til – eller kan – forklare dig alle ’reglerne’. Ofte bliver du nødt til selv at finde ud af dem. Opgaven er derfor, at du har et åbent sind og er modtagelig for alle de små tegn, der dagligt bliver sendt i din retning. Det kan være små ting, som fx at der ikke bliver skrevet ”Kære… ” men der står ”Hej …” i alle mails. Den skal du fange. Det er en lille, men betydelig detalje. Den sender et særligt signal om firmaet til modtageren af mailen.

Forstå djævlen i detaljen

Så, du kan godt se, at det, at indgå i et godt team samarbejde, kræver, at du er meget opmærksom på små detaljer, som du måske aldrig har tænkt over. Og her er der så et tip, som du kan benytte, hvis du vil: Hvis du er i tvivl om en af de små regler, så spørg en af de mere erfarne kollegaer, du har. Han eller hun kan guide dig – og du vil nærme dig dit team på en god måde. Sid ikke ved din arbejdsplads og lad som ingenting. Du har jo allerede fundet ud af at godt samarbejde er vejen frem – både for dig selv, men også for dine kollegaer. Og nej – vi taler ikke om decideret teambuilding, der er noget helt andet.

Professionel teamudvikling

Når du så er blevet god til at følge nogle af de uskrevne små regler og har vist, at du også kan være i tvivl, så er du allerede en del af teamet. Dine kollegaer ved det og du ved det. Det er blevet en vane for dig at skrive mails korrekt. Det er blevet en vane for dig at hilse godmorgen. Det næste skridt bliver så at være med i en endnu sværere proces, der hedder teamudvikling. Her skal du nemlig være meget aktiv, samtidigt med, at du også smider nogle af dine personlige ambitioner op på en hylde, hvor de kan vente. Her handler det nemlig om selve arbejdets resultater – ikke om god omgangstone og fælles firmabranding. Her er det ikke kun de små detaljer, der skal være på plads.